marți, 12 noiembrie 2013

Ai lăviu democrația

TEXTUL E DOAR UN SIMPLU PAMFLET ,DE ACEEA ROG A FI CITIT SI TRATAT CA ATARE !!!

Mda ,noi românii suntem inocenți ca niște copii naivi ...noi românii aștia de jos ,de rând.Că pe cei de sus ,din stratosferele politice nu-i putem atinge .Mai ușor ajungi să dai mâna cu Papa la Vatican ,decât să te privească în față un guvernant român.
Suntem naivi de legat .Ba chiar aș spune că dacă ni se leagă și o zdrănganea de turul pantalonilor ,considerăm că așa e moda ,că doar ne-au pus-o cei mai emancipați ca noi .
Ia să facem un pic de curățenie în amintiri și ținând cont de cele ce le-am achiziționat în ultimele două decenii jumate, să decidem care din cele de-acum trei-jde ani mai valorează ca să le desprăfuim sau le aruncăm la gunoi .
Dar mai întâi  să le comparăm ca și spoială  cu cele mai proaspete ,cine știe ce descoperim interesant de păstrat...trecem la întocmit două liste ??
Vechi :
1.Aveam servicii  și nu exista șomaj (cei prinși că leneveau  își  puteau permite să-și  facă  siestele la ,,răcoare")
2.Nu aveai voie să ponegrești conducerea statului, altfel erai considerat un defăimător la adresa întregii națiuni 
3. Exista un singur partid politic ce se ocupa cu ABSOLUT  tot ce însemna politică și conducerea unei țări.Nu aveai șansa unei opțiuni diverse .
4 .În magazine domnea pe toate rafturile un consens național și naționalist.
5.Când vedeai în fața casei mașina poliției te apucau crampele unei acute mustrări de conștiință și deveneai introspectiv ,chiar îndrăzneai să experimentezi meseria de  detectiv particular scrupulos în a găsi cel mai mic detaliu ce putea fi utilizat ca alibi.
6.Orice zi de muncă sau școală  începea cu mișcări de înviorare, ce aveau ca scop dezvoltarea multilateralmuscularocerebrală în a căuta motive să nu o faci .
7.Adulții se plângeau în special de privațiunile de a nu putea vizita țări occidentale și frustrați fiind ,se răzbunau pe asupritori trimițându-și copiii în toate taberele și excursiile organizate de școli ,al căror scop distructiv era cunoașterea istoriei si geografiei țării natale.
8.La televiziune erau strict interzise filmele de lung metraj străine al caror efect era modificarea propriilor valori naționale .Un alt scop subversiv era că prevenirea  dependeței depresivomaniacale  feminine ,dată de emisiunile  telenovistemoționale.Ca urmare copii aveau voie să urmărească 10 minute de desene animate restul tipului fiind obligați a și-l petrece în preajma părinților sau în grupurile formate din copiii vecinilor.Erau strict interzise jocurile ,,cantărstraic " și aceștia se răzbunau jucând șotron,miuța,de-a v-ați ascunselea,baba oarba  și alte jocuri cu tentă sadoveniană sau de-ale lui nea Ion Creangă.
9.Problema valorilor mari la  facturile de energie electrică ,gaz ,și apă nu era una de importanță majoră sau națională,deoarece din spirit de gospodar guvernul știa că trebuie să-l învețe pe cetățean ce înseamnă economia .
10.Părinții plângeau amar ofticându-se ,căci nu iși puteau trimite în străinătate copiii, pentru a învăța cum să spună în engleză,franceză și toate alte limbi străine : ,,vă rog să-mi dați salariul" .Ca drept urmare se mulțumeau să le vadă chipul în pragul casei, când erau întrebați în limba română: ,,tată, ai nevoie de ceva?? mamă ,ești sănătoasă??"

Achiziționate:
1.Poți să te trezești la orice oră din zi și să umbli căt vrei : nimeni nu te întreabă unde hoinărești și mai ales ce cauți ( mulți rămân șocați când le spui : ,,am fost la serviciu).
2.Ai dreptul democratic să spui orice și mai ales oricui ,căci e un drept câștigat în urma unei revoluții.
3.Acum poți opta liber să alegi pe care partid politic să dai vina când ceva nu îți convine,fără teama că ofensezi cu vreun cuvânt .
4.În magazine poți învăța gratuit limbi străine fără a investi un ban ...rafturile sunt pline de dicționare în format, pe alese, borcane ,conserve ,cutii ,etc.
5.Dacă întâmplător în fața casei staționează mașina poliției ești sigur că poți da volumul la maxim la  CD-ul pe care salamul de Sibiu ,Pașcani,Craiova ,Ialomița își vaită durerea că nu-și mai iubește frații ce i-au mâncat banii pentru semințele de pus pe macaroanee Barilla.
6.Dacă vrei să începi o zi fantastică e  de ajuns sa faci câteva mișcări poziționându-te comod pe divan cu picioarele larg desfăcute pe masuța din fața divanului ,deschizi televizorul și cu o extensie a mâinii iei o bere rece apoi inspiri și expiri  privind fix la meciuri ,sau în varianta feminină : îți chemi vecinele la o cafea și le ospitezi până la ora cinei exersând mușchii faciali prin executarea tuturor tipurilor de grimase.
7.Poți pleca în orice țară dorești purtând cu tine copii ,părinți ,bunici ,șoareci ,căței ,purcei și câini ,ca să le arați că Everestul nu înseamnă hornul de pe casă în Bucegi  și nici  că străzile asfaltate ale Londrei nu sunt precum cărările de pe dealul din Plăvușteni .
8.Telecomenzile sunt prevăzute acum cu fibră optică, iar televizoarele au cunoscut o emancipare miraculoasă:acum știu să discute în multe limbi străine ,să îți schimbe singur imaginile ,iar copii nu mai sunt asupriți  având posibilitatea să privească fără restricții de timp sau vârstă filme educative despre familie :  ce fac fetele și băieții în timpul liber în spatele ecranului .
9.Gazul ,apa și curentul sunt acum liberalizate:pot fi consumate pe bază de opțiuni  personale ,căci fiecare cetățean are libertatea de a-și alege sistemul de plată a facturilor : dacă vrei gaz renunți la apă ,dacă vrei apă poți să renunti la curent,dacă  vrei să le ai pe toate emigrezi.
10.Acum părinții plâng de fericire când își aud copii vorbind într-o limbă străină și mai ales, hohotesc nespus de uimiți  când nu știu să răspundă la întrebările pe care proprii fii le pun în limba țării în care își duc traiul ca să învețe acea limbă la care au năzuit părinții .Dar mai mult de atât ,mulți  părinți sunt gata să-și dea viața în momentul în care  vreunul dintre fii își amintește că-i pot întreba chiar și într-o limbă străină ,,uat du iudu fadăr,end mai maidăr ??".Alți părinți mai uituci uită să se mai oftice că au așteptat cinci ani ,basta că le sună telefonul în casa pustie și prăfuită de atâta așteptare .

Ah ,cât de mult ador democrația ...dar mă uimește cum pot unii români să nu evolueze și  în țările unde s-au dus să studieze ca să devină slujitori ,se încăpățânează să ramână niște țărănoi ce-și sună părinții în fiece săptămână întrebându-i ,,sărut mâna mamă ,tata este bine ? cum se numesc pastilele alea pentru reumatismul matale ??" ,...cum pot să rămână atât de inculți încât să își amintească numele tuturor județelor ,ba și a municipiilor  din țara de baștină ,dar să nu își  aducă aminte cum se pronunță în italiană sau engleză numele capitalei Franței ... de ce or refuza emanciparea învățând să spună ,,thank you”  și repetă în mod rușinos ,,mulțumesc ,săru'mâna".
Astăzi sentimentele mi-au intrat în depresie când au văzut cum ma pregateam să evoluez ,aruncând amintiri ,prăfuite ce-i drept,dar care se agățau disperate de conștiința mea .
Nu le-am aruncat de teamă că voi provoca un genocid sentimental .Cine știe, poate într-o zi,noile achiziții mă vor întreba în limba română: ,,hei ,fato, da' tu-țâ amintești di undi ai plecat ??"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu